Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Cursus Praktische Materiaalkunde

16 mei 2018 @ 13:30 - 13 juni 2018 @ 20:00

| €1450

Duur
Startdatum 16 mei 2018 gevolgd door 4 middag/avondbijeenkomsten van 13.30 tot 21.00 uur, 1x per week met een totaalprijs van €1450,-

Inleiding

Overzicht van de materiaalkunde en van de meest gebruikte constructiematerialen.

Overal om ons heen worden allerlei verschillende materialen gebruikt. Wie materiaalkundige of metaalkundige wil worden, stelt zich dan ook de vraag welke processen deze materialen hebben ondergaan en wat de oorsprong ervan is.

Tijdens de cursus Praktische materiaalkunde komen niet alleen metalen en legeringen aan de orde. Er wordt minstens zoveel aandacht besteed aan materialenkennis of metaalkundekennis op gebied van staalaanduidingen, oppervlaktebehandelingen, slijtage en corrosie, hardmetalen en zelfs kunststoffen.

Door de diversiteit aan onderwerpen wordt er met meerdere vakdocenten gewerkt die allen in een eigen vakgebied gespecialiseerd zijn. Tijdens de cursus Materiaalkunde legt u dus in korte tijd een zeer stevige basis.

Wat leert u tijdens deze cursus?

  • In deze cursus maakt u zich de basiskennis eigen van materialen, waarbij een link wordt gelegd tussen de opbouw van metalen en kunststoffen en hun eigenschappen en gedrag in de praktijk. Met deze verkregen basiskennis bent u beter in staat om de rol van materialen van ontwerp tot en met gebruik te begrijpen. Op basis daarvan kunnen betere keuzes worden gemaakt bij de verwerking en toepassing van materialen.
Mechanische eigenschappen en metaalstructuur

  • Sterkte, hardheid, taaiheid, vermoeiingssterkte. Verband tussen de mechanische eigenschappen en de structuur.

Warmtebehandeling en oppervlaktebehandeling

  • Overzicht van de mogelijkheden om de eigenschappen van metalen en legeringen te beïnvloeden of te veranderen door een warmtebehandeling. Eenvoudige inleiding in de toestandsdiagrammen en de principes van harden en zachtgloeien. Overzicht van de meest gebruikte oppervlaktebehandelingen en hun eigenschappen.

Slijtage en corrosie

  • Overzicht van de meest bekende slijtage- en corrosiemechanismen. Verband tussen de chemische samenstelling, de mechanische eigenschappen en de weerstand tegen slijtage of corrosie, corrosievast staal.

Hardbaar staal en gereedschapsstaal

  • Overzicht van de meest bekende staalsoorten met eigenschappen, toepassingsgebieden en bewerkbaarheid.

Non-ferro metalen

  • Overzicht van de meest gebruikte aluminiumlegeringen en koperlegeringen met eigenschappen, toepassingsgebieden en bewerkbaarheid.

Hardmetaal in relatie tot gereedschapsstaal

  • Toepassingsgebieden en bewerkbaarheid.

Kunststoffen

  • Overzicht van de meest gebruikte kunststoffen: thermoharders, thermoplasten, toepassingsgebieden, vormgevingstechnieken, verbindingstechnieken.

Gegevens

Begin:
16 mei 2018 13:30
Einde:
13 juni 2018 20:00
Kosten:
€1450
Evenementencategorie:
Website:
http://mikrocentrum.nl/opleidingen/materialen-en-verbindingen/cursus-praktische-materiaalkunde/#informatie

Organisator

Jeroen Gijsberts
Telefoon:
+31 (0) 402969933
E-mail:

Locatie

BCN Nieuwegein
Telefoon:
030 - 256 73 91
Zadelstede 1-10 ‐ 4e etage, Nieuwegein, 3431 JZ
+ Google Maps
Website:
http://www.bcn.nl/Home.html